You have successfully logged out.

Informacja prasowa

B. Braun napędzający innowacje w opiece zdrowotnej jednocześnie poprawia sprzedaż i wynik finansowy

Grupa B. Braun rozwijała swoją działalność biznesową i z sukcesem realizowała strategię w roku finansowym 2023. Sprzedaż wzrosła o 3%, do 8,8 miliarda euro (rok poprzedni: 8,5 miliarda euro), a zysk przed opodatkowaniem wzrósł o 15,3%.

„Jako firma rodzinna zatrudniająca 63 000 zaangażowanych pracowników, firma B. Braun pokazała, że ​​potrafi przetrwać niestabilne czasy. W wymagającym środowisku byliśmy w stanie utrzymać się na ścieżce wzrostu dzięki naszej wszechstronnej wiedzy specjalistycznej, portfolio i możliwościom nowych technologii. Jednocześnie wspieraliśmy naszych klientów innowacyjnymi rozwiązaniami, zapewniającymi lepszą opiekę zdrowotną” – powiedziała dziś dyrektor generalna Anna Maria Braun podczas internetowej konferencji prasowej dotyczącej sprawozdań finansowych B. Braun SE.

Szeroka obecność międzynarodowa i portfolio Grupy B. Braun miały pozytywny wpływ na sprzedaż firmy z branży technologii medycznych. Rozwój Opieki Szpitalnej napędzany był głównie produktami jednorazowego użytku do systemów infuzyjnych, zestawami i akcesoriami dożylnymi, a także cewnikami dożylnymi i produktami do znieczulenia obwodowego. Dział Aesculap mocno się rozwinął, szczególnie w zakresie instrumentów, implantów biodrowych i kolanowych, systemów obrazowania oraz materiałów szewnych. Avitum wygenerowało wzrost sprzedaży produktów do terapii pozaustrojowej, opatrywania ran i stomii oraz ośrodków opieki nefrologicznej, w których liczba pacjentów osiągnęła poziom z poprzedniego roku, wynoszący ponad 27 000. Sprzedaż środków ochrony indywidualnej i rękawiczek spadła po pandemii koronawirusa. Firma B. Braun odnotowała również wzrost sprzedaży w prawie każdym regionie.

Zyski Grupy B. Braun poprawiły się w porównaniu z rokiem poprzednim: zysk przed opodatkowaniem wyniósł 206 mln euro, czyli był o 15,3% wyższy niż w roku poprzednim (178,7 mln euro). Wzrost ten można w dużej mierze przypisać wysiłkom mającym na celu poprawę zysków, które firma B. Braun z sukcesem wdrożyła na całym świecie w ciągu ostatnich dwóch lat. Połączono zasoby oraz zwiększono wykorzystanie potencjału i konkretne kompetencje lokalizacji.

Dzięki temu zdyscyplinowanemu i skoncentrowanemu podejściu firma B. Braun była w stanie kontynuować swoje inwestycje w 2023 r. pomimo niestabilnego otoczenia rynkowego i różnych efektów jednorazowych: łącznie w produkcję, badania i rozwój oraz nowe technologie przeznaczono 1,2 miliarda euro. Celem B. Braun jest wykorzystanie technologii takich jak robotyka, sztuczna inteligencja i automatyzacja, aby zwiększyć wydajność procesów i dostarczyć innowacje na rzecz lepszej opieki zdrowotnej. Firma wzbogaca zalety swoich podstawowych produktów medycznych o dodatkowe rozwiązania, usługi i systemy cyfrowe — na przykład zautomatyzowany system pomp infuzyjnych SpacePlus, zrobotyzowane systemy chirurgiczne na sali operacyjnej i w laboratorium oraz wykorzystanie sztucznej inteligencji w hemodializie.

Więcej informacji na:

System pomp infuzyjnych SpacePlus: www.bbraun.com/spaceplus

Robotyczny system chirurgiczny Aesculap Aeos®: www.bbraun.com/aesculapaeos

B. Braun wykorzystuje także nowe technologie do opracowywania zrównoważonych rozwiązań. W roku finansowym 2023 firma w Melsungen rozpoczęła zwiększanie produkcji aparatów do dializy i pomp infuzyjnych. Ekspansja ta obejmowała integrację najnowszej technologii z usługami budowlanymi i wdrożenie produkcji neutralnej pod względem emisji gazów cieplarnianych na potrzeby działalności budowlanej. Obejmuje to fotowoltaikę, odzysk energii, energię odnawialną i pompy ciepła z podziemnym magazynem lodu termicznego o pojemności ponad 1000 metrów sześciennych.

Oprócz tego, dla B. Braun ważna jest również nowa technologia. Anna Maria Braun podkreśliła na dzisiejszej konferencji prasowej, że sukces rodzinnej firmy zależy w decydujący sposób od zaangażowania i determinacji jej pracowników: „Nasi pracownicy każdego dnia wnoszą do pracy swoją różnorodną wiedzę, aby pomóc B. Braun, jako prawdziwemu partnerowi, w opracowaniu inteligentnych rozwiązań i ustaleniu standardów lepszej opieki zdrowotnej. Szczerze im dziękuję za motywację, ciężką pracę i chęć przyjęcia zmian”.

Więcej informacji na temat wyników biznesowych B. Braun SE można znaleźć w najnowszym raporcie rocznym pod adresem https://www.bbraun.pl/pl/o-nas/firma/fakty-i-liczby/raport-roczny-2023.html