You have successfully logged out.

Bilans

B. Braun zamyka rok finansowy 2022 wzrostem sprzedaży – obarczenie wynikiem

Grupa B. Braun odnotowała sprzedaż w wysokości 8,5 miliarda euro w roku finansowym 2022 (rok poprzedni: 7,9 miliarda euro). Po uwzględnieniu różnic kursowych oznacza to wzrost o 3,6%. Wynik był obarczony wysokimi wydatkami na utrzymanie dostępności dostaw, a także efektami jednorazowymi.

Nowe możliwości dzięki technologii i zrównoważonemu rozwojowi

W opiece zdrowotnej nowe technologie dają możliwość leczenia ludzi na całym świecie przy zastosowaniu najwyższych standardów medycznych, zapewniając jednocześnie przystępność cenową opieki dzięki większej efektywności. To również zmotywowało B. Braun w roku budżetowym 2022 do udostępnienia innowacyjnych rozwiązań klientom, pacjentom i szerzej rozumianej branży opieki zdrowotnej. Firma oferuje wysokiej jakości systemy produktów, wzbogacone przez stale udoskonalane technologie. Jednym z przykładów jest system pomp infuzyjnych Spaceplus firmy B. Braun, który można podłączyć do szpitalnych systemów zarządzania danymi. Dane dotyczące infuzji są automatycznie przesyłane i udostępniane personelowi medycznemu w celu leczenia pacjenta. Na sali operacyjnej nasz mikroskop chirurgiczny z robotycznym ramieniem, Aesculap Aeos®, wykorzystuje najnowsze techniki obrazowania, wyznaczając nowe standardy w zakresie głębi ostrości, pola widzenia i oświetlenia.

www.bbraun.pl/precyzyjne-spojrzenie-w-przyszlosc

B. Braun wykorzystuje również rozwój technologiczny, aby wpleść zrównoważony rozwój w swoje łańcuchy dostaw, procesy produkcyjne i logistyczne oraz zarządzanie zasobami. Firma w dalszym ciągu udoskonalała struktury zrównoważonego rozwoju, aby osiągnąć przewagę konkurencyjną poprzez profesjonalne zarządzanie zrównoważonym rozwojem w przyszłości. Jednym z przykładów jest sprzęt do dializy firmy B. Braun, który oszczędza zasoby i usprawnia procesy, zużywając mniej wody, energii i materiałów.

www.bbraun.pl/jak-dializa-staje-sie-zielona

Perspektywy

B. Braun spodziewa się wzrostu sprzedaży i wyników w roku finansowym 2023. Spółka spodziewa się także utrzymania obecnych wysokich cen surowców, energii i usług logistycznych w perspektywie krótko- i średnioterminowej. Dlatego w 2023 r. B. Braun będzie w dalszym ciągu wzmacniać zmiany strukturalne rozpoczęte w roku 2022. Oczekiwany wkład w zyski tych zmian powinien zrównoważyć wzrost kosztów i w dalszym ciągu poprawiać rentowność.

Więcej informacji na temat rozwoju biznesu B. Braun SE można znaleźć w Raporcie Rocznym.