You have successfully logged out.
Żywienie w onkologii
Żywienie odgrywa ważną rolę w wielu aspektach rozwoju choroby nowotworowej i jest ważną terapią wspomagającą na całej drodze leczenia nowotworu. Odpowiednie wsparcie dietetyczne może pomóc pacjentom utrzymać masę ciała, wydłużyć czas leczenia oraz poprawiać jakość życia. 1, 2, 3, 4
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, oświadczam, że jestem osobą wykonującą zawód medyczny lub prowadzącym obrót wyrobami medycznymi. Mam świadomość, że treści zamieszczane na niniejszej stronie mogą zawierać między innymi wiadomości na temat wyrobów niebezpiecznych dla zdrowia i bezpieczeństwa pacjentów.
Jestem profesjonalistą z branży medycznej Jestem profesjonalistą z branży medycznej. Nie jestem profesjonalistą z branży medycznej Nie jestem profesjonalistą z branży medycznej.Interwencja żywieniowa może poprawić wyniki kliniczne w przypadku niektórych typów nowotworów (np. nowotwór głowy i szyi) lub terapii (np. chemio-radioterapia), w których często występuje zmniejszone spożycie żywności i nie towarzyszą jej ciężkie zaburzenia metabolizmu. W przypadku takich pacjentów przewiduje się, że konwencjonalne badania przesiewowe, ocena i odpowiednie interwencje żywieniowe mają korzystne skutki. 5
Niedożywienie jest główną przyczyną zachorowalności i śmiertelności u pacjentów nowotworów 6 i powoduje negatywny wpływ na tkankę, strukturę ciała, funkcje narządów oraz ogólny przebieg kliniczny. 7 Zdiagnozowano do 80% wszystkich pacjentów z guzami, którzy stracili już na wadze. 6 Początkowa utrata masy ciała jest szczególnie widoczna u pacjentów z guzami trzustki, żołądka, przełyku oraz głowy i szyi. 30% z tych pacjentów doświadczyło już znacznej utraty masy ciała na poziomie 10% lub więcej w momencie diagnozy. 6 Kacheksja to jedna konkretna metaboliczna postać niedożywienia, która występuje szczególnie na zaawansowanych etapach raka. 8 Kryterium cacheksji guza jest połączeniem niedożywienia i ogólnoustrojowej reakcji zapalnej. Niedobór składników odżywczych tego rodzaju ma niekorzystny wpływ na jakość życia i rokowanie nowotworu. Wpływa to negatywnie zarówno na odpowiedź na leczenie przeciwnowotworowe, jak i na czas przeżycia. 9 Co więcej, często występuje wyraźne obciążenie ekonomiczne wynikające z niedoboru składników odżywczych spowodowanego częstym przebywaniem w szpitalu i dłuższymi pobytami w szpitalu, a także wyższe koszty terapii związane z tym.ch pacjentów, konwencjonalne badania przesiewowe, ocena i odpowiednia interwencja żywieniowa mają korzystne skutki. 5
Przed przepisaniem diety klinicznej, w związku z leczeniem onkologicznym, terapia żywieniowa i optymalna droga podania są określane na podstawie indywidualnych potrzeb pacjenta. Firma B. Braun oferuje szeroką gamę worków do żywienia pozajelitowego i diet dojelitowych.
Po wybraniu przez lekarzy określonej strategii żywieniowej, podejmowana jest decyzja o o drodze podaży leku.
Cewniki firmy B. Braun ułatwiają zespołowi medycznemu bezpieczne i wydajne podawanie produktów żywienia dojelitowego i pozajelitowego.
Na tym etapie zalecane produkty są przygotowywane do późniejszego zastosowania pozajelitowego i/lub dojelitowego. Aby ułatwić kompatybilność roztworu pozajelitowego, firma B. Braun oferuje łatwe do mieszania worki wielokomorowe, akcesoria i narzędzia kompatybilności. Diety dojelitowe dostarczane są jako gotowe do użycia rozwiązania.
Zdefiniowana droga żywienia ma decydujące znaczenie dla stosowania żywienia klinicznego. Pompy infuzyjne z dedykowanymi zestawami do żywienia dojelitowego i/lub pozajelitowego, które wspomagają prawidłowe podawanie. W przypadku pacjentów z hiperglikemią wywołaną stresem systemy zarządzania glukozą pomagają kontrolować poziom glukozy we krwi w celu zapobiegania hiperglikemii i zmienności poziomu glukozy we krwi. Niewłaściwe połączenia drenów są poważnym problemem, zwłaszcza w środowisku onkologicznym. Oferując dedykowane zestawy do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, firma B. Braun zapewnia wyraźne środki bezpieczeństwa pacjentów oparte na sprzęcie.
[1] Santarpia L, Contaldo F, Pasasini F. Wytwarzanie wartości odżywczych i wczesne leczenie niedożywienia u pacjentów z rakiem. J Cachexia Sarcopenia Muscle. Marzec 2011, 2(1):27-35.
[2] Borges L, Paiva S, Silveira D, Assuncao M, Gonzalez M. Czy stan odżywienia może wpływać na jakość życia pacjentów z rakiem? Werista de Nutricao 23(5): 745-753. 2010.
[3] Kreitler S, Barak F, Danieli-Siegelman N, Ostrowsky A. Żywienie i jakość życia zaawansowanych pacjentów z rakiem. Psycho-onkologia 23( Dostawa3):338-417. 2014.
[4] Podawanie EA, Capra S, Bauer JD. Interwencja żywieniowa jest korzystna w przypadku ambulatoryjnych pacjentów onkologicznych otrzymujących radioterapię obszaru żołądkowo-jelitowego lub głowy i szyi. Brytyjskie czasopismo poświęcone rakowi (2004) 91, 447-452.
[5] Arends J, Bachmann P, Baracos V i wszystkie. Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pacjentów z rakiem. Żywienie kliniczne 36 (2017) 11-48.
[6] DeWys WD, Begg C, Lavin PT i in.: Prognostyczny efekt utraty masy ciałaprzed chemioterapią u pacjentów z rakiem. Am J Med 1980, 69: 491-7
[7] Stratton RJ: Niedożywienie związane z chorobą. Podejście do leczenia oparte na dowodach naukowych. Hrsg. Stratton RJ, Green CJ, Elia M. CABI Publishing, Wallingford 2003.
[8] Tisdale MJ: Kapseksja u pacjentów z rakiem. Nat Rev Cancer 2002: 862-71.
[9] Andreyev HJN i in.: Dlaczego pacjenci, u których nastąpiła utrata masy ciała, pogarszają wyniki chemioterapii nowotworów układu pokarmowego? Eur J Cancer 1998; 34: 503-9.
[10] Xia Yan, Fu-Xian Zhou, Tian Lan, hui Xu, xiao-xi Yang, Cong-hua Xie, Jing Dai, Zhen-ming Fu, Yan Gao, Lu-lu Chen. Optymalne pooperacyjne wsparcie żywienia pacjentów z nowotworem układu pokarmowego: systematyczny przegląd i metaanalizę. Żywienie kliniczne 36 (2016) 710-721.
[11] Paccagnella A, Morasutti I, Rosti G. Interwencja żywieniowa w celu zwiększenia tolerancji leczenia u pacjentów z rakiem. Obecna opinia w onkologii. Lipiec 2011, tom 23, wydanie 4 -p 322-330.e ze szpitala. Zarządzanie wyładowaniem