You have successfully logged out.
Odżywianie w chorobie nowotworowej
W przypadku zdiagnozowania nowotworu ważne jest, aby wziąć pod uwagę kluczową rolę odżywiania. Nawet jeśli masz prawidłową masę ciała lub nadwagę, możesz być niedożywiony, a niedożywienie może w konsekwencji pogorszyć Twoje zdrowie. Dlatego chcemy wesprzeć Cię pomocnymi informacjami.
Aż do
0%
pacjentów z pewnymi rodzajami nowotworów cierpi na niedożywienie.1
Niedożywienie jest główną przyczyną zachorowalności i śmiertelności u pacjentów onkologicznych.2 Może prowadzić do większej liczby infekcji, niższej tolerancji leczenia i dłuższych pobytów w szpitalu. Co więcej, może mieć wpływ na Twoje codzienne życie. Dlatego zapobieganie niedożywieniu jest tak istotne dla leczenia. Aby dowiedzieć się, czy jesteś narażony na ryzyko niedożywienia, przygotowaliśmy szybką ocenę ryzyka, zawierającą cztery pytania.
Przeprowadź kontrolę ryzyka niedożywieniaSkutki uboczne leczenia onkologicznego, np. chemioterapii, często mogą wpływać na apetyt, a także na ogólne samopoczucie. Dlatego przygotowaliśmy kilka wskazówek, które pomogą Ci przezwyciężyć utratę apetytu.
Na nowo ciesz się jedzeniemW przypadku utraty masy ciała lub uczucia osłabienia należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem, w celu ustalenia przyczyny. Jeśli spożycie kalorii jest zbyt niskie lub nie tolerujesz niektórych pokarmów, mogą zostać zastosowane dodatkowe rozwiązania.
Uzupełnij swoje posiłkiDobrze zbilansowana, bogata w składniki odżywcze dieta nie wyleczy choroby, ale może pomóc Ci zapewnić energię, której potrzebujesz teraz bardziej niż kiedykolwiek. Im lepszy stan odżywienia, tym lepiej Twój organizm może radzić sobie z obciążeniami związanymi z operacją, radioterapią i chemioterapią, zapewniając lepsze funkcjonowanie odpowiedzi immunologicznej.3
Poznaj cenne składniki odżywcze[1] Hebuterne X, Lemarie E, Michallet M., de Montreuil CB, Schneider SM, Goldwasser F. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with Cancer. JPEN 2014; 38(2):196-204
[2] Pirlich M, Schütz T., Norman K, et al. The German hospital malnutrition study. Clin Nutr. 2006; 25(4) 563-572 Doi: 10.1016/j.clnu.2006.03.005
[3] Arends J, Baracos V, Bertz H, et al. ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related malnutrition. Clin Nutr. 2017; 36(5): 1187-1196. Doi: 10.1016/j.clnu.2017.06.017